Når lækkerierne både skal være lavkarbo, og sukkerfri på samme tid, kræver det jo desværre lidt andre fødevare/produkter, end man dem man er vant til at arbejde med. Det kan til tider være rigtig svært lige at gennemskue, alle disse “nye” fødevare og erstatninger; Hvad erstatter lige hvad? Hvornår er det godt at bruge det ene fremfor det andet? Osv.  Derfor har jeg valgt at lave denne guide, med information om alle de produkter jeg anvender mest, i min bage-/madlavning. Jeg håber at den kan være til hjælp, for alle de nytilkomne i denne jungle. Hvis du har spørgsmål til en bestemt opskrift, en bestemt fødevare eller andet, så er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte mig, og jeg vil hjælpe dig så godt jeg kan;  Hvis du ikke har et bestemt produkt/ en bestemt fødevare , der bruges i min opskrift , kan det ofte erstattes af noget andet, så skriv endelig! 🙂


Sødning og sødemidler:
Da alle mine lækkerier er sukkerfri, er de i stedet for sødet med “sødemidler”. Det er derfor nødvendigt at vide en smule om disse, før du går igang med sukkerfri madlavning/bagning. Der findes et hav af sødemidler på markedet, og der er faktisk stor forskel på dem. Det kan som ny, derfor være lidt af et gedemarked at finde hoved og hale i. Der er ligeledes en stor sundheds- debat igang, omkring hvorvidt sødemidler er sunde eller ej. Min mening/erfaring er at det altid, er bedre at bruge sødemidler (de naturlige) fremfor sukker. Sukker har ingen positiv effekt overhovedet, så jeg ser ingen mening med, at proppe sig med det stads; om du så kan tåle det eller ej. (læs evt. mit indlæg her, omkring sukkers påvirkning af kroppen her). Jeg ser på den anden side heller ingen grund til at proppe sig med “unaturlige” sødemidler –  også kaldt “sukkeralkoholer”. Disse er kunstigt fremstillet, smager mærkeligt, og giver luft i maven. Disse kan ofte kendes på at de slutter på –ol – eksempler kan være: xylitol eller maltitol.

Jeg bruger derfor helst de 100% naturligt fremstillede sødemidler, i min madlavning/bagning. Jeg bruger heller ikke naturens sødemidler såsom: Honning, kokossukker, tørret frugt, og agavesirup – dette skyldes at selvom de påvirker blodsukkeret langt mindre, end “ren” sukker, så er der stadig en påvirkning. Hvis du fint tåler sukker, og sukker ikke normalt tricker din trang til at spise mere/overspise, kan nogle af fødevarerne i mine opskrifter ofte udskiftes med en, eller flere af disse – men jeg vil dog mene at alle har gavn af at spise lækkerier der er FULDSTÆNDIG sukkerfri. Dette skyldes bla. at alle mennesker, uden de ved det, altid vil blive negativt påvirket af en hurtig blodsukkerstigning, og derfor ofte spiser langt mere. Jeg bruger ikke det 100% naturlige sødemiddel “stevia” som sødning i mine opskrifter; dette skyldes blot, at jeg ikke bryder mig om smagen, – der er dog intet i vejen med stevia. Hvis du kan lide smagen vil du kunne udskifte sødningen, i de fleste af mine opskrifter med stevia. Her skal mængderne dog ofte ændres en smule, da stevia søder meget, og det vil nok heller ikke altid give den samme gode smag. Skriv endelig hvis du har brug for hjælp til dette. Jeg foretrækker at gøre brug af det sødemiddel der til daglig kaldes “sukrin”. Sukrin er klart det sødemiddel, der både smager bedst, og egner sig bedst til bagning/madlavning. Derudover er det det eneste sødemiddel af de “kunstige” sødemidler, der ikke giver luft i maven, og er 100% naturligt fremstillet. Det er altså det mest “naturlige” af de unaturlige sødemidler. Sukrin indeholder ingen kulhydrater der optages i kroppen, og indeholder derfor 0-kcal og er under gruppen lavkarbo. Sukrin bliver som sagt fremstillet ved en naturlig gæringsproces, men kan også findes helt naturligt i frugter som bl.a. pærer og melon.


De sødemidler jeg primært bruger:

Sukrin:
Sukrin er et alternativ til sukker. Det fremstilles som sagt helt naturligt. Sukrin kan bruges som erstatning, alle de steder hvor man normalt ville have brugt sukker. Sukrin tåler fint opvarmning, og er derfor egnet til både bagning, og madlavning. Det har samme vægt som sukker, men søder en smule mere, og har en anden konsistent; derfor skal sukkermængden ofte reduceres en smule – 1tsk sukrin svarer til 5g sukker. Sukrin kan have en lidt kold smag.

Forhandles: Sukrin forhandles i Danmark primært fra to producenter: Funktionel mad, som nok er den største producent, og Bodylab superfoods. Produkterne fra Funktionel mad, forhandles efterhånden mange steder. Serien er altid at finde i din lokale helsekost butik, og derudover er den at finde i de fleste Matas butikker. Flere og flere dagligvare butikker er også begyndt at forhandle en del af produkterne fx. Super brugsen. Ellers er varerne at finde online, et hav af steder. Jeg køber altid mine produkter online: på med24.dk. Dette er en rigtig god hjemmeside, hvor du kan optjene bonus og dermed spare penge! Serien fra Bodylab som er kaldet “superfoods”, er kun at finde Online.
Køb Sukrin – fra funktionel mad her eller fra Bodylab her

SukrinMelis/ ISIS perfect florsød:
SukrinMelis er Sukrin i pulverform tilsat stevia. Kombinationen af de to giver en rund smag, og dæmper derfor den ellers lidt kolde smag, som beskrevet før. SukrinMelis erstatter flormelis- den er ligeså sød som almindelig flormelis, og kan derfor bruges i de samme mængder.

Forhandles: SukrinMelis forhandles fra tre producenter: Funktionel mad, som nok er den største producent, Bodylab superfoods og ISIS. Produkterne fra Funktionel mad, forhandles efterhånden mange steder. Serien er altid at finde i din lokale helsekost butik, og derudover er den at finde i de fleste Matas butikker. Flere og flere dagligvare butikker er også begyndt at forhandle en del af produkterne fx. Super brugsen. Ellers er varerne at finde online, et hav af steder. Jeg køber altid mine produkter online: på med24.dk. Dette er en rigtig god hjemmeside, hvor du kan optjene bonus og dermed spare penge! Serien fra Bodylab som er kaldet “superfoods”, er kun at finde Online. Melis fra ISIS er at finde i de fleste dagligvare butikker under navnet “ISIS Perfect florsød”; jeg ved i hvert fald, at den som regel er at finde i Kvickly.
Køb SukrinMelis – fra funktionel mad her eller fra Bodylab her

SukrinGold:
Sukrin Gold er et sødestof blandet af sukrin, tagatose, og stevia. Dette giver et gyldent udseende, og minder både i smag og konsistens om helt almindeligt brunt farin. Det har derudover også samme sødningsgrad. Dette er klart mit favorit sødemiddel, da det har den bedste smag, mest “normale” konsistens, og søder præcis som sukker. Jeg har erfaret, at det klart er den variant der er lettest at arbejde med, da den minder mest om den sukker vi kender.

Forhandles: Sukrin gold forhandles i Danmark primært fra to producenter: Funktionel mad, som nok er den største producent, og Bodylab superfoods. Produkterne fra Funktionel mad, forhandles efterhånden mange steder. Serien er altid at finde i din lokale helsekost butik, og derudover er den at finde i de fleste Matas butikker. FFlere og flere dagligvare butikker er også begyndt at forhandle en del af produkterne fx. Super brugsen. Ellers er varerne at finde online, et hav af steder. Jeg køber altid mine produkter online: på med24.dk. Dette er en rigtig god hjemmeside, hvor du kan optjene bonus og dermed spare penge! Serien fra Bodylab som er kaldet “superfoods”, er kun at finde Online.
Køb Sukrin gold- fra funktionel mad her eller fra Bodylab her

FiberSirup/IMO: 
FiberSirup fra funktionel mad  og IMO fra bodylab:  er en sød sirup med fibre i stedet for sukkerarter. De smager virkelig godt, og 100% forbudt! Den tilfører både sødme og struktur til madlavningen. Den findes i to varianter, mørk (gold) og lys (clear).

*FiberSirup Clear/IMO: (lys)
Fibersirup clear/IMO er en virkelig god bageingrediens. Udover at den bidrager med sødme er den perfekt til kiks og cookies – den kan gøre dem sprøde udenpå og bløde ingen i. Den er også perfekt til hjemmelavet barer, da den størkne på køl. Fibersirup clear/IMO kan erstatte sukker, honning og sirup 100% – den søder dog kun 60% så meget, så der skal lidt mere til.

Forhandles: Fibersirup/IMO forhandles i Danmark primært fra to producenter: Funktionel mad, som nok er den største producent, og Bodylab superfoods. Produkterne fra Funktionel mad, forhandles efterhånden mange steder. Serien er altid at finde i din lokale helsekost butik, og derudover er den at finde i de fleste Matas butikker. Flere og flere dagligvare butikker er også begyndt at forhandle en del af produkterne fx. Super brugsen. Ellers er varerne at finde online, et hav af steder. Jeg køber altid mine produkter online: på med24.dk. Dette er en rigtig god hjemmeside, hvor du kan optjene bonus og dermed spare penge! Serien fra Bodylab som er kaldet “superfoods”, er kun at finde Online.
Køb: Fibersirup clear fra funktionel mad her eller IMO fra bodylab her

*Fibersirup gold:
FiberSirup Gold er tilsat en lille mængde maltekstrakt og stevia. Den har derfor en mere mørk farve, og mere fyldig smag/sødme. Den erstatter 100%: “normal” sirup, honning og sukker. Den er perfekt over pandekager eller is, og så er den virkelig god til at lave hjemmelavet karamel. Søder som almindelig honning/sirup/sukker.

Forhandles: Fibersirup gold forhandles kun fra Funktionel mad. Serien er altid at finde i din lokale helsekost butik, og derudover er den at finde i de fleste Matas butikker. Flere og flere dagligvare butikker også begyndt at forhandle en del af produkterne fx. Super brugsen. Ellers er varerne at finde online, et hav af steder – jeg altid mit online på med24.dk.
Køb – Fibersirup gold fra funktionel mad her

Zero toppings fra bodylab:
De lækre zero toppings fra bodylab laves i hele 13 forskellige varianter. De er virkelige gode til ALT, også i bagning. Alle varianter er fremstillet helt uden sukker!

Forhandles:
Serien fra Bodylab som er kaldet “superfoods”, er kun at finde online.
Køb – Zero toppings- fra Bodylab her 


Andre:
Jeg foretrækker som sagt sødemidlet Sukrin, og især Sukrin Gold. Til tider hvis jeg ikke har mere, eller vil spare lidt, bruger jeg produkterne fra ISIS. Disse er dog ikke naturlige ligesom sukrin, men de er en del billigere, og kan sagtens bruges.

ISIS perfect sød:
Perfect Sød er et flydende sødemiddel, som jeg bruger i især de flydende ting, såsom yoghurt, is, dressing, og i flydende deje som pandekage –eller vaffeldej. Man skal være opmærksom på, at det søder MEGET; 8 gange så meget som almindeligt sukker, så derfor skal der oftest kun et par dråber til at søde.

ISIS perfect FIT:
Perfect FIT er både en sukker- og fedt-erstatning til bagning og madlavning. Produktet indeholder både sødestoffer og fibre der kan binde dejen sammen som fedtstof kan. Den tåler opvarmning. 100g sukker = 70g Perfect Fit OG 100g smør = 50g Perfect Fit. Jeg har dog aldrig prøvet at erstatte fedtstoffet med dette, så jeg vil anbefale blot at bruge den til at erstatte sukker.

Forhandles: ISIS produkterne er at finde i de fleste dagligvarebutikker, men hvis du vil være HELT sikker på at de har dem, så tag i Føtex eller Kvickly.


(Nødde)Mel:

Mel, og det at spise lavkarbo-mad, hænger ikke så godt sammen. Alt traditionelt mel – både meget af det glutenfri, og grove – består stort set af 100% ren kulhydrat. Eftersom det jo er det vi helst skal undgå, for netop at få det gode stabile blodsukker, må man finde alternativer. Der er heldigvis en masse lowcarb alternativer til det traditionelle hvedemel. Disse meltyper er ofte lavet af nødder, og nedeunder er der en gennemgang af disse.

Mandelmel (fedtreduceret):
Mandelmel (fedtreduceret) er den mel jeg bruger mest i min bagning – og madlavning. Dette skyldes at den har den mest neutrale og naturlige smag, og er let at arbejde med. Derudover suger den væske, som en normal mel ville gøre. Denne erstatter hvedemelet.

Forhandles:
 Fedtreduceret mandelmel forhandles i Danmark primært fra to producenter: Funktionel mad, som nok er den største producent, og Bodylab superfoods. Produkterne fra Funktionel mad, forhandles efterhånden mange steder. Serien er altid at finde i din lokale helsekost butik, og derudover er den at finde i de fleste Matas butikker. Flere og flere dagligvare butikker er også begyndt at forhandle en del af produkterne fx. Super brugsen. Ellers er varerne at finde online, et hav af steder. Jeg køber altid mine produkter online: på med24.dk. Dette er en rigtig god hjemmeside, hvor du kan optjene bonus og dermed spare penge! Serien fra Bodylab som er kaldet “superfoods”, er kun at finde Online.
Køb Mandelmel – fra funktionel mad her eller fra Bodylab her

Mandelmel – almindelig/hjemmelavet:
Hjemmelavet mandelmel er ikke fedtreduceret, det samme gælder færdigkøbt mandelmel – der står tydeligt skrevet hvis det er. Det er meget VIGTIGT at huske at “normalt” mandelmel (som egentlig bare er blendet mandler), og fedtreduceret mandelmel, er langt fra det samme. Dette skyldes at, når melet er fedtreduceret, suger det langt mere væske, og fungere langt meget mere, som den mel vi kender. “Normalt” mandelmel er som sagt, egentlig “bare” meget finthakket mandler,- men kan i nogle opskrifter være godt at bruge. Man skal være opmærksom på, at de to ikke er det samme , og derfor ikke kan erstatte hinanden. Jeg bruger næsten altid det købte fedtreduceret mandelmel.

Forhandles: Mandelmel der ikke er fedtreduceret, er at finde i alle dagligvarebutikker, fra flere forskellige producenter, fx. Urtekram eller Amo. Mandelmel kan du dog sagtens lave selv, ved at smutte mandler og fintmale dem i en blender eller en kaffekværn.

Kokosmel – almindelig:
Kokosmel, er det vi kender fra romkugler, drømmekage eller havregrynskugler – altså det jeg vil kalde “revet” kokos. Det bruges ikke som en mel, selvom det hedder dette – det bruges mere som en smagsgiver, pynt eller andet.

Forhandles: Alle dagligvarebutikker

Kokosmel (fedtreduceret):
Fintmalet og fedtreduceret kokosmel. Det kan ikke på samme måde erstatte hvedemelet 100% som mandelmel kan. Kokosmel (fedtreduceret) fungerer bedst i kombination med andre meltyper. Der er mange fibre i kokosmel, og det suger meget så der bruges ofte heller ikke meget af det. Den tilføjer dog en sød, og dejlig smag til dejen.

Forhandles: Fedtreduceret kokosmel forhandles i Danmark primært fra to producenter: Funktionel mad, som nok er den største producent, og Bodylab superfoods. Produkterne fra Funktionel mad, forhandles efterhånden mange steder. Serien er altid at finde i din lokale helsekost butik, og derudover er den at finde i de fleste Matas butikker. Flere og flere dagligvare butikker er også begyndt at forhandle en del af produkterne fx. Super brugsen. Ellers er varerne at finde online, et hav af steder. Jeg køber altid mine produkter online: på med24.dk. Dette er en rigtig god hjemmeside, hvor du kan optjene bonus og dermed spare penge! Serien fra Bodylab som er kaldet “superfoods”, er kun at finde Online.
Køb Kokosmel- fra funktionel mad her eller fra bodylab her

Kokosfibermel:
Kokosfibermel er fintmalet kokosmel og er ikke fedtreduceret. Det er ligesom med mandelmel, – den vil ikke suge ligeså meget væske som den fedtreducerede udgave. Den fungerer derfor heller ikke ligeså optimalt.

Forhandles: Forhandles i næsten alle store dagligvarebutikker fx. fra mærket Urtekram.

Peanutmel (fedtreduceret):
Peanutmel (fedtreduceret) er lavet af ristede, fintmalet peanutnødder og er fedtreduceret. Det fungerer bedst i kombination med nogle af de andre meltyper, og erstatter ikke hvedemel 100%. Den giver til gengæld en MEGA lækker peanutsmag! Blandes den med lidt vand, salt, og sødemiddel, har du hjemmelavet peanutbutter – MUMS.

Forhandles: Fedtreduceret peanutmel forhandles i Danmark primært fra to producenter: Funktionel mad, som nok er den største producent, og Bodylab superfoods. Produkterne fra Funktionel mad, forhandles efterhånden mange steder. Serien er altid at finde i din lokale helsekost butik, og derudover er den at finde i de fleste Matas butikker. Flere og flere dagligvare butikker er også begyndt at forhandle en del af produkterne fx. Super brugsen. Ellers er varerne at finde online, et hav af steder. Jeg køber altid mine produkter online: på med24.dk. Dette er en rigtig god hjemmeside, hvor du kan optjene bonus og dermed spare penge! Serien fra Bodylab som er kaldet “superfoods”, er kun at finde Online.
Køb Peanutmel – fra funktionel mad her eller fra Bodylab her

Sesam-mel (fedtreduceret):
Sesammel (fedtreduceret) er lavet af fintmalede sesamfrø. Den ligner meget hvedemel i sit udseende. Den smager nøddeagtigt, og lidt sødt. Den fungerer rigtig godt til brød og bagværk, der ikke skal være sødt, og kan erstatte hvedemelet 100%.

Forhandles: Fedtreduceret sesammel forhandles i Danmark, kun fra mærket Funktionel mad. Produkterne fra Funktionel mad, forhandles efterhånden mange steder. Serien er altid at finde i din lokale helsekost butik, og derudover er den at finde i de fleste Matas butikker. Flere og flere dagligvare butikker er også begyndt at forhandle en del af produkterne fx. Super brugsen. Jeg køber altid mine produkter online: på med24.dk. Dette er en rigtig god hjemmeside, hvor du kan optjene bonus og dermed spare penge!
Køb Sesam-mel – fra funktionel mad her


Fortykning/ fiber:

Når man bager glutenfrit/lowcarb med nøddemel, og derfor uden sukker/gær, indeholder dejen ikke den samme gode bindingsevne og smidighed, som vi kender fra en traditionel dej, med  hvedemel, gær, sukker og gluten. Det er derfor ofte nødvendigt at tilføje en form for “fiber”, eller et bindings-middel til dejen, så den stadig er sammenhængende, klistret, og tyk. Dem jeg ofte bruger er gennemgået nedenunder:

Fiberhusk: (gul)
Fiberhusk er lavet af det der kaldes “psyllium frøskaller”. Fiberhusk er lavet specielt til bagning, og er mere fin end den grønne husk. Husk binder meget væske, da frøskallerne bliver til gele når de kommer i kontakt med vand. Der bruges ofte kun meget lidt af denne, for at give den ønskede effekt.

Forhandles: Forhandles både i Matas, på apoteket, i din lokale helsekost, og i de større dagligvarebutikker. Ellers kan den købes online her

Husk: (grøn)
Husk er det samme som fiberhusk, blot mere grov i det. Jeg bruger kun denne som nødløsning, hvis den “gule” ikke haves. Dette skyldes at den smages mere/ mærkes mere på konsistensen/krummen af dejen. Der skal gøres opmærksom på, at der skal bruges en smule mindre af den grønne ift. gule, men de kan sagtens erstatte hinanden.

Forhandles: Forhandles både i Matas, på apoteket, i din lokale helsekost, og i de større dagligvarebutikker. Ellers kan den købes online her

Pofiber:
Pofiber består af tørret kartoffelfibre, men er dog stadig meget lav på kulhydrat. Pofiber binder på samme måde som “husk” væsken, og giver derved dejen konsistens. Pofiber er dog langt mere smagsneutralt end husk. Pofiber kan derudover erstatte op til  50% af mandelmelet i en dej. 1dl mandelmel = 1/2dl pofiber.

Forhandles: Forhandles i flere dagligvarebutikker som: Fakta, Føtex, Super brugsen, Kvickly, Liddl, og Bilka – kan også købes i din lokale helsekostbutik eller online her

Xanthan Gum:
Xanthan Gum er ikke så kendt herhjemme, men bruges meget i lowcarb, og glutenfri bagning/madlavning i fx. USA. Det er ret nyt for mig, og jeg er stadig ved at lære dette produkt at kende. Det er ligesom husk/profiber et gelerings- og fortykningsmiddel, der binder dejen bedre sammen. Det tykner dog helt ekstremt ift. de andre og der skal bruges MEGET lidt. Det er derfor også et spændende produkt, fordi der tilføjes så lidt, så mærkes/smages det ikke på samme måde i dejen som husk/profiber til tider kan.

Forhandles: kun online – kan købes her


Andet:

Sukkerfri chokolade:
Forhandles: efterhånden i alle dagligvarebutikker, fx. forhandler ISIS både en mørk og lys udgave. Denne kan købes de fleste steder – men er altid at finde i: Rema 1000, Bilka, Kvickly og Føtex. Flere større dagligvarebutikker, har også forskellige udgaver af mærket “cavalier “. Der er derudover, ofte et godt udvalg, at finde i din lokale helsekostbutik, eller online. Jeg foretrækker for det meste chokolade fra mærket Cavalier, da det er sødet med stevia, og dermed er lidt mere naturlig end ISIS udgaven.  På med24.dk er der også godt udvalg af sukkerfri chokolade,  – find dem her .

Sukkerfri chokolade kan godt erstattes af en god mørk chokolade på minimum 70%. Hvis du ikke er helt så sukker-følsom som jeg, og godt føler du kan styre det, også selvom der er en sukker i. Jeg vil dog altid anbefale dig at bruge den 100% sukkerfri.

Vanilje-pulver:
Ikke at forveksle med “vanilje-sukker”. Vanilje pulver er egentlig “bare” vaniljestænger, der er tørret og fintmalet. Forhandles: primært fra mærket  “urtekram” og findes ofte kun i større daglig’ vare butikker som Føtex, Bilka, og Kvickly – eller online her


Kilder:
http://sukrin.com/dk/
http://lchfbutikken.dk/shop/pofiber-302p.html
http://husk.dk/
http://www.isis.dk/
http://www.trinevesteraa.dk/index.php/opskrifter-sundt-og-laekkert/tanker-om-lidt-af-hvert/182-kender-du-forskellen-sukker-naturlige-sodemidler-sukkeralkoholer-og-kunstige-sodemidler